Behandeling met geslachtshormonen

Geslachtsaanpassende behandeling

Hormonen zijn stoffen die op een bepaalde plaats in het lichaam worden gemaakt (de hormoonklier), aan het bloed worden afgegeven en elders in het lichaam hun effect uitoefenen. De geslachtshormonen zijn testosteron en oestradiol. Zij worden zo genoemd, omdat zij in de geslachtsorganen worden gemaakt en verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van het lichaam in mannelijke of vrouwelijke richting.
Testosteron wordt aangemaakt in de zaadballen, oestradiol in de eierstokken. De aanwezigheid van testosteron is voor de geboorte noodzakelijk voor het ontstaan van een penis en balzak.



Het doel van de hormonale behandeling is het lichaam zo veel als mogelijk aan te passen aan het gewenste geslacht. Dit is echter maar beperkt mogelijk. Lichamelijke veranderingen die tijdens de puberteit eenmaal zijn opgetreden zijn vaak onomkeerbaar. Om die reden zullen bij volwassen mannen een lage stem, relatief grove gelaatstrekken, gelaatsbeharing en brede schouders niet veranderen onder invloed van de hormoonbehandeling. Bij vrouwen zullen de borsten door gebruik van hormonen niet verdwijnen, daarvoor is chirurgische correctie vaak noodzakelijk.

Hormoonbehandeling bij man-vrouw transseksuelen
Voor de hormonale behandeling wordt gebruik gemaakt van het vrouwelijk hormoon oestradiol en het anti-mannelijk hormoon cyproteronacetaat (Androcur).

Hormoonbehandeling bij vrouw-man transseksuelen
Voor de hormonale behandeling wordt gebruik gemaakt van het mannelijk hormoon testosteron. In Nederland is dat beschikbaar in drie vormen; capsules, injecties en huidgel.

Bron:
Behandeling met geslachtshormonen




Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief