Wat man? Wat vrouw? Mens! / Frans Eppink




Wat vrouw? Wat man? Mens! Eppink Fotoproducties, 2015

Wat vrouw? Wat man? Mens! bevat veel foto's en weinig tekst. Eppink wil het begrip voor transgenders vergroten.

Het is een mens als er geen vrouw of man op staat

Wat is het toch dat we steeds in hokjes denken: zwart-wit, man-vrouw. We vergeten vaak dat er grijstinten zijn. Het zwart-wit denken maakt het leven schijnbaar eenvoudiger. We weten waar we aan toe zijn, denken we, maar als we dan in de grijstinten komen, hebben we een probleem.
Zo kun je je ook afvragen waarom alles wat 'natuurlijk' is, wordt geaccepteerd en wat onnatuurlijk zou zijn onacceptabel is. Maar wanneer is iets natuurlijk? Natuurlijk is een etiket dat is geplakt door een zwart-wit -denker. Het is deze mens zelf die bepaalt of iets natuurlijk is en bovendien is het natuurlijke altijd goed? En is het onnatuurlijke, vaak door de mens gecreëerde, altijd slecht? Waardoor komt toch dat vereenvoudigen van onze waarnemingen. Is het de angst voor onduidelijkheid of voor het duivelse?
Waarom is er een indeling man-vrouw? Het is gemakkelijk om de menselijke voortplanting te verklaren, maar verder is het nergens voor nodig. Als je ook over dit hokjes denken gaat nadenken, komen er veel vragen op. Wat is een man, wat is een vrouw? Kan een vrouw mannelijke eigenschappen bezitten of wordt zij dan een man? Kan een man vrouwelijke eigenschappen bezitten of wordt hij dan een vrouw? Is er een grens waar een persoon overheen kan? Hoeveel vrouw of man moet je zijn om in het hokje vrouw of man te passen? Ons voortplantingsdenken heeft ons gekaderd in genitaliën te denken; penis = man, vagina = vrouw. De vraag wordt dus niet gesteld of je een vrouw kunt zijn als je een penis hebt, of een man met een vagina?
Naar mijn mening is de mens een wezen dat vele verschijningsvormen heeft zowel in uiterlijke verschijningskenmerken als innerlijke. Deze laatste worden veelal ook verdeeld in mannelijke en vrouwelijke. Denk maar eens aan zorgelijk, handig, exact, zakelijk, enzovoort. De mens is niet te vangen in twee hokjes, volgens mij moet je de mens zien in een breed spectrum van verschijningsvormen. En dit spectrum is niet tweedimensionaal, maar een veeldimensionale ruimte. Zo'n verschijningsvorm kan je aanspreken of niet, maar dit komt niet door één van de kenmerken, maar een ingewikkeld samenspel van vele.
In mijn visie is een transmens een van de vormen in de veeldimensionale ruimte mens van "vrouw-vrouw", "man-wijf", genderqueer, mannelijke transman, enzovoort.
Misschien komen we nooit af van het man-vrouw concept, maar hopelijk verdwijnt het op vele vlakken waar het onnodig is, zoals bijvoorbeeld in het paspoort. Het zou ook de acceptatie van transmensen door hun ouders, kunnen vergemakkelijken.
In dit boek wil ik mensen laten kennis maken met de verschillende verschijningsvormen en de verhalen van mensen die niet direct in het traditionele hokje vrouw of man passen. En ik hoop dat hiermee meer begrip ontstaat voor de transmens en ander mensverschijningsvormen die ons van nature zijn gegeven.
Sinds het transgender minisymposium november 2013 in Nijmegen ben ik aan het denken over een boek. De nadruk in dit boek moet liggen op het eigen mens zijn dat niet hoeft overeen te komen met het man-vrouw-denken. De idee erachter staat in het voorlopige voorwoord
De realisering wil ik doen met behulp van verhalen over en door transgenders en andere mensverschijnings-vormen met daarbij veel foto's.


Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mail sturen naar Transarchief