Jan van Breda


Jan van Breda (1958) is portret-, documentair en fotograaf. Hij woont en werkt in Amsterdam.
Na een carrière jarenlang als beeldredacteur bij dagblad Het Parool en Trouw besloot hij in 2004 een opleiding te volgen aan de FotoAcademie in Amsterdam.
Kort voor zijn eindexamen – in 2006 – stopte hij met zijn opleiding om als stagiair-fotograaf aan de slag te gaan bij Het Parool, waar hij eerder werkzaam was als beeldredacteur.
Tijdens zijn stage schoot hij het tweede prijswinnende beeld bij de Zilveren Camera: een documentair beeld geschoten tijdens de jaarlijkse Canal Parade van de Amsterdams Gay Pride.  in de categorie ‘Documentair enkel beeld’.

Na zijn stage werkte hij een jaar als huisfotograaf voor ontwerper Marcel Wanders. In zijn vrije tijd maakte Van Breda de serie ‘Moved’, over de laatste bewoners van verzorgingshuis Amstelhof, waarin nu museum Hermitage is gevestigd. Vijftig beelden uit deze documentaire behoren sinds de opening tot de permanente opstelling van het museum.

Na een jaar koos Van Breda voor een bestaan als onafhankelijk fotograaf. Of zoals hij het zelf ooit omschreef: “Ik wil mensen voor mijn camera, geen stoelen en lampen. De ontwerpen van Wanders zijn prachtig, maar tijdens het fotograferen in het Amstelhof viel het kwartje.” In de jaren die volgden maakte Van Breda talloze portretten voor Het Parool en andere kranten en tijdschriften. Ook maakte hij covers voor een aantal boeken en cd’s, waaronder het boek van Arie Boomsma en Stephan Sanders over mannen en hun lichaam. In 2008 werd zijn werk – met een foto van een in elkaar geslagen Joodse jongen – bekroond met de eerste prijs in de categorie ‘Portretten enkel beeld’ bij de Zilveren Camera.


In 2014 exposeerde hij in Fotogalerie De Gang in Haarlem met LAK! een serie waar dertien Amsterdamse dragqueens en een ook zich zelf in vol ornaat met pruik poseerden voor de camera van Jan van Breda. In 'LAK!' wordt de hoofdrol vervuld door de prachtige pruiken van "haren majesteit" kapper John Gravemaker. Alle modellen zijn gefotografeerd tegen een witte achtergrond en met een witte bontjas aan waardoor het haarwerk alle aandacht krijgt. In 2015 was er een grote overzichtstentoonstelling van hem te zien in het Amstelveense Jan van der Togt museum.
Momenteel werkt Van Breda voornamelijk aan eigen projecten. Eén daarvan is de serie Brainstorm: een serie portretten van mensen met een niet-aangeboren hersenaandoening, niet of nauwelijks zichtbaar en merkbaar.

Jan van Breda Museum van der Togt

Amsterdamse dragqueens voor de camera van Jan van Breda



Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief