Buitengewone geschiedenis : Transgenders in Nederland (2021)

 

Expositie Buitengewone geschiedenis Transgender in Nederland

De expositie was te zien in IHLIA Amsterdam
De tentoonstelling ‘Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland’ vertelt het verhaal van de lange weg van uitstoting en vooroordelen naar emancipatie en erkenning. 70 jaar geschiedenis van trans personen in Nederland. Transgender zijn is geen modegril, het heft altijd bestaan. Het woord en het concept niet – maar de mensen wel. In sommige culturen vormden ze een aparte groep. Maar meestal waren transmensen onzichtbaar. Er was weinig ruimte om anders te zijn dan hoe je was geboren.
Zeventig jaar geschiedenis van trans personen in Nederland komt samen in een visueel rijke expositie met levensgrote portretfoto’s, filminterviews en unieke objecten.Met persoonlijke verhalen tonen we de moed die mensen hebben (gehad) om zichzelf te zijn, dwars tegen maatschappelijke beelden en verwachtingen in. Ontdek de diversiteit en rijkdom van de Nederlandse transgendergeschiedenis! Een mooie expositie waarin de verhalen worden verteld van transmannen en – vrouwen, waaronder Jill Pattiradjawane (1939), geboren in Jakarta. In de jaren 50 en 60 traden transvrouwen op in travestietheaters. Transmannen zag je toen nog niet. Veel transmensen hielden hun gevoelens geheim. Vaak dachten ze dat zij de enige ter wereld waren. Ze werden uitgemaakt voor gestoord en pervers. Sommigen zochten hulp bij een psychiater, In het nachtleven vonden sommigen en plek in travestietheaters en de prostitutie.In een grote vitrine werden een aantal persoonlijke voorwerpen van Aicha Bergamin getoond.

In enkele vitrines lagen boeken geschreven door psychiaters die transmensen trachtten te genezen van hun gevoelens: het boek “Seksuele misdadigheid” van de katholieke hoogleraar psychiatrie E.A.D.E. Carp (1895 - 1983), een Katholiek psychoanalytisch boek met o.a. hoofdstukken over "criminele homo-erotiek", pedofilie en travestie. en het boek "Psychopathologische opsporingen” en het “Leerboek der zielsziekten van het geslachtsleven”

 

Ook lag er een exemplaar van Die Travestiten van Dr. M Hirschfeld 

Ook te zien is het uiltje uit café ’t Mandje op de Zeedijk, een verzamelplaats voor homo's, lesbiennes en transmensen, gedreven door de legendarische Bet van Beeren. Als de zedenpolitie kwam controleren werd er snel ter waarschuwing het lampje in deze uil aangeknipt wat wilde zeggen: oppassen met “onzedelijk” gedrag.

 

Links: Hellum Zelluf; rechts: outfit van Vera Springveer,

Hellun Zelluf was een dragqueen en pseudoniem van de Nederlandse zanger, presentator en aidsactivist Geert Vissers (10 september 1960 – Amsterdam, 26 juni 1992).

Vissers kreeg in de jaren tachtig bekendheid als Hellun Zelluf door optredens in het Amsterdamse Anthony Theater. Later organiseerde en presenteerde hij de dragshow Club Chique in discotheek Club Mazzo, waarin onder andere Nickie Nicole, Agnetha Immergeil en Vera Springveer optraden. Vanaf 1990 presenteerde Vissers als Hellun Zelluf op de Amsterdamse kabelzender Salto de Hellun Zelluf Show, later omgedoopt tot de Gay Dating Show, een parodie op de relatieshow Op goed geluk en had onder andere tot doel om voorlichting te geven over de ziekte aids.






Een artikel van Betty Pearl, een in Amsterdam bekende openlijke activiste binnen de vrouwelijke leer- en SM-scene. Na haar geslachtsaanpassende operatie kreeg zij spijt

 
links: ?                                               rechts: Jill Pattiradjawane (1939)

Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transgenderarchief