De roze revolutie (2021)



De Roze Revolutie

regie Michiel van Erp eindredactie Tamara Vuurmans research Alex Bakker, Lars Dellemann en Dorien Rozing research assistentie Frederiek Jansen en Lars van der Net producer Manon van Maurik uitvoerend producent Judith Reuten producenten Monique Busman en Michiel van Erp fotografie Henri Verhoef

Een vierdelige documentaireserie waarin regisseur Michiel van Erp vanuit zijn persoonlijke verwondering de historie van de LHBT-beweging in Nederland onder de loep neemt.

In 1975 kwam Michiel van Erp erachter dat hij homo is, sindsdien maakt hij deel uit van de LHBTQIA+-community en maakt hij 'alles mee'. Van de groeiende vrijheden die de beweging veroverde in de jaren 70, de aidsgolf die erop volgde tot de steeds groter wordende intolerantie tegen LHBTQIA+-ers heden ten dage.
‘Sinds mijn twaalfde (1975) volg ik de homobeweging in Nederland op de voet. Betrokken, omdat ik zelf homo bleek te zijn, en verwonderd: wie waren die de eerste voorvechters, die met gevaar voor eigen leven op de barricades gingen. Waar streden ze precies voor? Wat heeft deze strijd ze opgeleverd? De homo-emancipatie leek voltooid, maar als ik kijk naar hoe er in de huidige tijd naar de LHBTQIA+-gemeenschap gekeken wordt is het bar en boos. Verworvenheden van vijftien jaar geleden lijken verdwenen. Agressie tegen LHBTQIA+-ers is toegenomen, en openbare beledigingen worden maatschappelijk geaccepteerd. Het is nu actuelere dan ooit en de strijd is nog niet voorbij. Wie zijn de nieuwe generatie voorvechters? De strijd van de homobeweging is een wezenlijk onderdeel van onze geschiedenis. Met deze serie plaats ik hem in een historisch perspectief. Met De roze revolutie wil ik laten zien wie we als beweging zijn en waar we voor staan. Tegelijkertijd wil ik ook dat het een wervelende ode aan de LHBTQIA+-community is. Met humor en ontroering.’
Van Erp laat het verhaal van binnenuit vertellen door de mensen die er een halve eeuw geleden al bij waren én degenen die nu van zich laten horen. Archiefbeelden van persoonlijke en gezamenlijke sleutelmomenten omlijsten letterlijk hun verhalen in een speciaal voor de serie ingerichte studio. De persoonlijke gesprekken laten emotionele toppen en dalen zien: de vrijheid om jezelf te kunnen zijn is een groot goed dat nog steeds bevochten én gevierd moet worden.

Deel 1 “Protest” 10 mei 2021

In 1969 was de eerste demonstratie voor LHBT-rechten. Michiel van Erp maakt via archief en intieme gesprekken de balans op met de oude en de nieuwe generatie LHBTQIA+'ers. Is de beweging opgeschoten?
Van begin af betrekt Van Erp er de jongste generatie activisten bij, wat het meer maakt dan louter terugblik. En juist die jonkies benadrukken dat wat zij als ideaal zien – vanzelfsprekendheid van al wat afwijkt van de heteronorm – bepaald niet is bereikt.
De eerste lhbt-demonstratie ter wereld in januari 1969. Op het Binnenhof! tegen artikel 248b, dat ‘ontucht tussen een meerderjarige en een minderjarige van gelijk geslacht’ verbood. Halfjaar eerder dan de Stonewall-rellen in New York die als zodanig worden beschouwd.
De absurde consequentie van het wetsartikel was dat een homoseksuele relatie tussen minderjarige jongens of meisjes (toen 21 jaar) was toegestaan maar automatisch strafbaar werd zodra de oudste 21 werd. Die Zedelijkheidswet uit 1911 van minister Regout had ten doel het beschermen van jongeren tussen zestien en twintig tegen ‘homoseksuele verleiding’ om daarmee de verspreiding van homoseksualiteit tegen te gaan. En daar stonden 58 jaar later opeens zowaar keurige types voor het parlement met een bord als ‘248b helpt geen flikker’.
Aan het woord komen Joke Swiebel ‘Studentenwerkgroepen homoseksualiteit’, demonstrant Rijkjan Sikkel, John Welbergen (86) die tot tweemaal toe, bij elkaar ruim een jaar, vast zat vanwege dat artikel, dragqueen Victoria False (Ger Poels)

Deel 2 “Solidariteit” 17 mei 2021

Terwijl de samenleving toekeek hoe het aidsvirus in de jaren 80 als een sluipmoordenaar om zich heen greep, groeide de onderlinge solidariteit onder LHBTQIA+-ers. En hoe solidair zijn we tegenwoordig?

Deel 3 “Lettersoep”  24 mei 2021

Wat betekenen die letters LHBTQIA? En waarom zo de nadruk leggen op dat ene aspect van je identiteit? Met een aantal hoofdpersonen gaat Michiel van Erp in op de noodzaak van het benoemen wie je bent.

Deel 4 “Vrijheid” 31 mei 2021

Sinds de eerste demonstraties zoekt de LHBTQIA+-gemeenschap naar het recht om vrij te zijn en zich niet te conformeren aan de heteronorm. Hoe kan die vrijheid gewaarborgd blijven?

Zie ook

Michiel van Erp (Wikipedia)

‘Waarom moet je eigenlijk uit de kast komen?’

De Roze Revolutie in: De Groene Amsterdammer

Documentaire
I am a woman now (2011)


Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief