Les Invisibles (2012)



The invisibles
Geregisseerd door Sebastien Lifshitz, Frankrijk, 2012

Ze waren jong, mooi, strijdlustig en homoseksueel in een maatschappij waar voor hen geen plaats was. Ze hebben gevochten, gesmacht en liefgehad. Een lesbische oma herbeleeft de opwinding van mei ‘68. Een krasse geitenhoeder vertelt met glinsterende ogen over zijn seksuele exploten op de boerderij. Allemaal getuigenissen van frontsoldaten van de homoseksuele revolutie, nu eens ontroerend, dan weer grappig, altijd oprecht hartveroverend.
Deze ondertussen meermaals bekroonde documentaire veroverde de harten op Pink Screens 2012 en is een ode aan de liefde en de vrijheid uit vervlogen tijden. De inspirerende boodschap blijft actueel.

"‘Les invisibles’ schetst mooie, warme portretten van een veelal vergeten groep, waarbij hij goed gebruikt maakt van het natuurlijke charisma en de eloquentie van de geïnterviewden. Hoewel deze mensen feitelijk niets vertellen wat wij niet al lang wisten, weten ze zonder enige moeite de aandacht vast te houden. " (Cinemagazine)
De 'onzichtbaren' van de maatschappij zijn de homoseksuele mannen en vrouwen geboren in het interbellum. De geïnterviewden, enkel bij hun voornamen genoemd, vormen een willekeurige dwarsdoorsnede van de pionierende, onbevreesde generatie die zowel op het platteland als in de stad streed voor openheid over hun geaardheid. Eerst bij vrienden en familie, later (vooral vanaf 1968) ook op straat. Allen moesten in hun jonge jaren een worsteling door: gêne, verwarring of de kille afwijzing van een maatschappij die vasthield aan het idee dat homoseksualiteit een psychische ziekte was.

Regisseur Sébastien Lifshitz geeft zijn sprekers de ruimte voor hun persoonlijke verhalen, waardoor The Invisibles een kleurrijk en intiem portret geworden is. De ouderen vertellen emotioneel over hun kindertijd, hun adolescentie en uiteindelijk de strijd om emancipatie. De anekdotes worden nostalgisch geïllustreerd door archiefmateriaal en hun persoonlijke foto's en filmbeelden. Opvallend is dat ze allen liefdevol vertellen over een verwende, gelukkige jeugd in een conservatieve tijd. Pas later, wanneer ze in hun tienerjaren zoeken naar hun identiteit en dus ook seksualiteit, stuitten ze op pesterijen en intolerantie. De verhalen lopen kriskras door elkaar en benadrukken uiteindelijk het geluk dat ze vinden, geaccentueerd door sfeerbeelden van hun huidige levens.




Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief