Lang Leve Hennie, Kitty en Juul (2001)

Lang Leve Hennie, Kitty en Juul
Uitgezonden door de VARA op  11-10-2001, duur: 50:00

Travestie wordt vooral geassocieerd met de homoscene, waarbij direct het beeld ontstaat van ‘een relnicht op een hak’. 
Er is weinig bekend over heteroseksuele mannen die aan travestie doen en deze groep leidt dan ook een verborgen leven.
In Lang Leve Hennie, Kitty en Juul volgt regisseur Michiel van Erp  drie van deze mannen, een fabrieksdirecteur, een bouwvakker en een eigenaar van een ‘spannende kledingzaak’.
Ze vinden het heerlijk om zich als vrouw te verkleden. Verder is er weinig opvallends aan ze. Hennie Nolting is al 34 jaar getrouwd met Joke, die hem helpt met het uitzoeken van zijn (vrouwen)kleren. Ze lijken een oppassend stel waarvan er dertien in een dozijn gaan.
Kees Jonkman, wiens vrouwelijk alter ego Kitty heet, werkt overdag  in de bouw, maar 's nachts is hij als travestiet Kitty in het Amsterdamse uitgaansleven te vinden.
Hij heeft twee huwelijken achter de rug, beide keren durfde hij zijn passie voor jurk en make-up niet met zijn echtgenote te delen; hij heeft het inmiddels wel aan een paar maten verteld, en die hebben het geaccepteerd ('We zijn bouwvakkers, maar we zijn wél mensen', zegt er eentje in het café).
Juul Bakker en Irene hebben een winkel voor 'uitdagende kleding'. Evenals Joke is Irene volledig betrokken bij het travestie-ritueel. Toen ze er tijdens hun verkering bij toeval achter kwam, vond ze het alleen maar zielig dat Juul 'er al die jaren alleen mee had gezeten'.
De documentaire is niet alleen in de Nederland maar ook in het buitenland heel succesvol ontvangen op verschillende filmfestivals.

Lang Leve Hennie, Kitty en Juul is het tweede deel van de programmareeks “Lang Leve - Hoopvolle avonturen vanuit welvarend Nederland van Michiel van Erp.

Bron: Hij/zij & zij / Paul Brill
In: De Volkskrant 12 oktober 2001, 0:00

Uitzending kun je bekijken op Youtube

Michiel van Erp (1963) heeft een lange staat van dienst als documentairemaker. Hij maakte furore met de portrettenserie ‘Lang Leve…’ die hij vanaf 1996 maakte voor de VARA en waarmee hij diverse nationale en internationale prijzen won.

‘Onbewust verwerk ik homoseksualiteit in bijna al mijn werk’ Interview | Michiel van Erp

Kees Jonkman: 'De 8 jaar als Kitty waren de mooiste van mijn leven'

In: Het Parool 23 februari, 2017 tekst Marloes de Moor


Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief