Acceptatie van transgenders

Tot in de jaren ’70 is er veel onbegrip en onkunde over transseksuelen.en heersten er veel vooroordelen. Het was vrijwel onmogelijk om een normale baan krijgen. In het onwaarschijnlijke geval dat je door collega’s werd geaccepteerd, had je nóg de juiste papieren niet.
Pesterijen en vernedering waren voor hen een bijna dagelijkse praktijk.
Artsen die wilden helpen, werd verweten dat ze sneden in een gezond lichaam. Hun patiënten zouden geestelijk in de war zijn en dus voer zijn voor psychiaters, niet voor hormoonartsen en chirurgen.Transgenders die in de jaren '60 en '70 te maken kregen met psychiaters, hadden vaak weinig goeds van hen te verwachten. Zij stonden officieel te boek als mensen met een "monosymptomatische psychose" of mensen met een trauma. Er werd gewerkt met elektroshocks en eindeloze therapieën. De overtuiging tot het andere geslacht te behoren moest uit het hoofd worden uitgepraat.
De overheid had voor hen weinig begrip. Om de goede zeden te handhaven mochten mannen in veel Nederlandse steden door een politieverordening niet als vrouw over straat en werden zij gearresteerd als zij daarop werden betrapt.



 

Door de Gereformeerde kerk en in predikers van de Islam worden transgenders (net als homoseksualiteit) als "zondig" gezien en krijgen niet het heilige zegen van de Heer. Daarom hebben transgenders van die kant  totaal geen steun te verwachten.
Ondertussen zoeken vooral de man-naar-vrouw transgenders hun eigen weg.

Transfobe haatgroepen krijgen helaas steedsmeer een platform in de Nederlandse kranten en tijdschrifen. Zo werd de Caroline Franssen, voorzitter van de transfobe stichting Voorzij geïnterviewd door de NRC: "De transgenderbeweging presenteert zich valselijk als een emancipatiebeweging. Daarom krijgen ze zoveel steun. Maar het is geen emancipatiebeweging. Ze worden helemaal niet onderdrukt. Ze overheersen zelfs de media.” aldus cultuurfilosoof Jelle Baardema tijdens een gesprek bij de Nieuwe Wereld. De strijd tegen mensen tegen discriminatie en geweld wordt door hen weggezet als gevaarlijk wokisme. Dezelfde stichting keert zich ook tegen hulp aan kinderen met genderdysforie. Caroline Franssen vindt ook dat er veel te snel hormonen en operatie worden voorgescheven.

Het woord Wokisme verwijst oorspronkelijk naar het woord woke, een Afro-Afrikaans woord afgeleid van woken (wakker geworden) dat verwees de bewustwording van de rassenongelijkheid en het sociale onrecht in de samenleving. De term 'woke' werd vanaf ca. 2020 een negatief geladen term, een "afleidingsmanoeuvre" aldus  journalist Rocher Koendjibiharie in Het Parool van 28 december 2022: "Laat het debat over lhbtq niet kapen.

zie ook:

Homopesten (dumentaire)

Pesten en getreiterd worden
Opvattingen over seksuele en genderdiversaiteit in Nederland en Europa
Vooroordelen en discriminatie
Transvrouw begraven als man
Dorpsgericht onder de rook van Amsterdam Transgenders in andere culturen
Three transgenderwomen shot dead in Pakistan
Acceptatie bij ouders kinderen en partners
Een verklede vent of toch een cliënt – Acceptatie van travestie in Nederland
Transgenders op het werk
Gestreden als Don Quichot tegen windmolens

Veiligheid


Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief