Uit een oude jas vol stenen - De geboorte van een vrouw / Renate Stoute



Uit een oude jas vol stenen : De geboorte van een vrouw / Renate Stoute . - Uitgever: Prometheus, 1999, 333 p.

In Uit een oude jas vol stenen belicht Renate Stoute de geschiedenis van de hulpverlening aan transseksuelen in Nederland, de solidariteit, de desinteresse vanuit het feministische kamp, de discriminatie, de coming out van trans-vrouwen en de langzaam veranderde houding van de buitenwereld. Maar bovenal vertelt ze de schrijnende geschiedenis van haar eigen identiteit.

Recensies
Renate Stoute - geboren als René Stoute vertelt hier op indringende wijze het relaas van haar zoektocht naar haar eigen (sekse)identiteit. We volgen haar wanneer ze, na een leven waarin vervreemding, misplaatstheid en depressie terugkerende thema's zijn, langzaam de waarheid begint te aanvaarden en radicaal breekt met haar vroegere bestaan. Dan volgt een gevecht voor erkenning als transseksueel, waarna de auteur de kans krijgt tijdens een anderhalf jaar durende testperiode, ondersteund door medicijnen en onder psychologische begeleiding, een nieuw bestaan als vrouw uit te proberen. Uiteindelijk, na een goeddeels positieve ervaring, volgt dan de definitieve geslachtsaanpassende operatie. Onder meer aan de hand van dagboeknotities doet Stoute verslag van de successen en tegenslagen in deze verschillende fases van het proces van haar 'wedergeboorte'. De auteur is vaardig met taal en kan de vaak verwarrende emoties en ervaringen goed verwoorden. Hierdoor ontstaat een eerlijk en boeiend verslag van binnenuit, enerzijds van persoonlijke ervaringen met transseksualiteit en anderzijds van de hulpverlening aan transseksuelen in Nederland. Zowel voor hulpverleners als voor persoonlijk betrokkenen een interessant en prettig leesbaar boek. (Biblion recensie, Drs. N.P. Aders)

Wat de inhoud van dit boek betreft, heb ik niets toe te voegen aan de recensie van Biblion. Tot in de kleinste details komen alle aspecten van de transseksualiteit van de schrijfster (voorheen schrijver) aan bod. In dat opzicht is het heel informatief. De schrijfstijl vond ik meer die van een documentaire dan van een roman, waardoor ik het niet altijd even vlot vond lezen. Goed om eens gelezen te hebben, maar geen boek dat ik snel nòg eens zal lezen. analetter 40-49 jaar Arnhem 26 augustus 2010

René/Renate Stoute (Haarlem, 26 oktober 1950 - Eindhoven, 19 maart 2000) was een Nederlands schrijver en dichter. In het jaar 1995 onderging Stoute een hormonenkuur, gevolgd in december 1996 door een operatie waarbij hij zich van geslacht liet veranderen. Vanaf 1994 had ze zich Renée genoemd, maar na de operatie ging zij door het leven als Renate Stoute.
Stoute debuteerde in 1982 als romancier met het boek Op de rug van vuile zwanen, dat geïnspireerd is op zijn leven als drugverslaafde, dat tot zijn 27ste levensjaar duurde. In 1980 bracht hij al een dichtbundel uit; Wolkbreuk boven het Gardameer. Naast het drugsgebruik als thema werden thema's als transseksualiteit en travestie meer en meer een belangrijk thema in het werk van Stoute, getuige de boeken Het grimmig genieten (1991) en Een goeie travestiet zie je niet. Gesprekken met travestieten, vrouwen en kinderen (1994). In 1999 verscheen de bundel Uit een oude jas vol stenen, een autobiografische roman waarin Stoute probeert te verklaren waarom zij zich vrouw voelde en daarvoor een leven lang was gevlucht in onder meer drank en drugs. Op haar zesenveertigste onderging ze een geslachtsaanpassende operatie (1996), waarmee ze ook voor de wet een vrouw werd. Postuum verscheen een bundel met korte verhalen en gedichten, getiteld Dit belooft een nacht te worden (2005).
Stoute had twee dochters uit een eerder huwelijk. In 1998 ging zij een partnerschapsregistratie aan met haar uiteindelijke vrouw. In maart 2000 overleed ze plotseling aan leverkanker. Haar laatste optreden was nog geen maand eerder in de Balie in Amsterdam geweest waar zij een kort verhaal had voorgedragen. Ook dit verhaal is opgenomen in "Dit belooft een nacht te worden".


zie ook: Transgender in Nederland – Een buitengewone geschiedenis / Alex Bakker. P. 239-240



Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mail sturen naar Transarchief