Kijk mama, ik dans - Vanessa van Durme, Erland Harmelijnck




Kijk mama, ik dans – A transsexual story / Vanessa van Durme, Erlend Harmelijnck

Uitgever: Van Halewyck, september 2006, 125 pagina's

Vanessa Van Durme (Gent, 1948) is een Belgische transseksuele actrice en scenarioschrijfster. Van Durme studeerde aan het Gents Conservatorium en begon daarna bij het Nederlands Toneel Gent (NTG). In 1976 onderging hij een geslachtsverandering tot vrouw in een hospitaal te Casablanca. De naamswijziging en officiële geslachtsverandering gebeurde pas later na een procedureslag. Momenteel woont ze in de Ardèche. (bron: Wikipedia)
Vanessa van Durme heeft keuzes gemaakt in haar leven. Moeilijke keuzes, pijnlijke keuzes. Keuzes waar ze haar ouders veel verdriet mee gedaan heeft. Nu is ze een gevierd actrice die haar zestigste verjaardag voelt naderen. Ze heeft mooie herinneringen aan haar werk voor de openbare en commerciële omroep, aan de komedie zie de schreef en aan de prachtrol die ze Allemaal Indiaan van Alain Platel en Arne Sierens speelde.
Van haar autobiografie krijgt de lezer regelmatig tranen in de ogen. Soms uit medeleven, vaker van het lachen.

Recensie
Actrice en transseksueel Vanessa Van Durme vertelt haar leven. Het boek hoort bij de theatermonoloog waarmee ze momenteel rondtoert in Belgie, Nederland en Frankrijk. Ze vertelt open en heel direct over haar genderdystrofie. Ze verliet op jonge leeftijd haar milieu, om aan een lange tocht door de wereld van prostitutie, travestie en louche dokters te beginnen. Het verhaal is tragisch en vele passages zijn in woede of tranen neergeschreven. Van Durme last ook veel humor in, al wordt die soms vrij plat. Het verhaal eindigt ook positief, met onder meer haar glansrol in de voorstelling 'Allemaal indiaan' van Alain Platel en Arne Sierens, al blijft haar transseksualiteit haar voor problemen stellen in (liefdes)relaties met anderen. De humor, haar zin voor relativering en voor dialoog maken van dit boek een interessant en vlot leesbaar levensverhaal, dat herkenning en troost kan bieden voor lotgenoten, en een inkijk in hoe een 'ander' leven er kan uitzien voor alle anderen. Ruime bladspiegel; met een katern zwart-witfoto's.
Redactie Vlabin-VBC

Teleurstellend
Het gegeven is mooi: het levensverhaal van een transsexueel, opgroeiend in de jaren 50 en 60 in België. Helaas blijft het verhaal erg aan de oppervlakte. Emotioneel moeilijke momenten worden benoemd, maar de emotie zelf wordt niet of nauwelijks getoond. En de humor, die de achterkaft belooft, bestaat uit het gebruik van groteske bijvoeglijke naamwoorden en beschrijvingen die over de top zijn. Leuk voor in een voorstelling (waar het boek op gebaseerd is), maar op papier overtuigt het niet, en is het niet meer grappig en/of emotioneel.

Kijk mmama ik dans (Bol.com)
Vanessa van Durme



Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mail sturen naar Transarchief