Annabel / Kathleen Winter



Annabel / Kathleen Winter, 2012, 368 blz.


Annabel is een hartverscheurende roman over een interseksueel kind op zoek naar acceptatie en het verlangen naar acceptatie.

Als eind jaren zestig in het noordoosten van Canada een baby wordt geboren blijkt het kindje zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsdelen te hebben. De vader beslist dat Wayne als jongen zal worden opgevoed, al had zijn vrouw dit liever anders gezien. Niemand weet iets van dit hermafroditisme, op een goede vriendin na, die hem soms Annabel noemde. Jarenlang krijgt hij medicijnen om jongen te blijven, maar dat blijkt niet altijd succesvol. Na verloop van tijd kan hij ogenschijnlijk leven met zijn interseksuele status en studeert succesvol af aan een Technische Universiteit. De in Engeland geboren schrijfster (1960) groeide op in de streek waarin het verhaal speelt. Ze heeft een prachtige stijl en weet met veel kennis van zaken het probleem van de tweeslachtigheid en het dagelijks (jacht)leven weer te geven. De mooi vertaalde en boeiende roman werd voor belangrijke Canadese prijzen genomineerd. Het boek zal liefhebbers van een goede, literair getinte roman zeker aanspreken. Normale druk. .

In 1968, in het verre noordoosten van Canada, waar de mannen jagen en de vrouwen thuisblijven, wordt een mysterieus kind geboren; een baby met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsdelen. Er zijn maar drie mensen op de hoogte van het geheim: de beide ouders, Jacinta en Treadway Blake, en hun discrete buurvrouw Thomasina.
Treadway, een man van weinig woorden maar stevige principes, besluit de pasgeborene als jongen op te voeden. Dit tot groot verdriet van Jacinta. Zo begint de kleine Wayne zijn leven als jongen.
Zo begint de kleine Wayne zijn leven als jongen en komt er pas in de puberteit achter dat hij als baby geslachtsdelen van beide seksen had en zijn lichaam wordt een strijdtoneel van seksuele ontdekkingen. Zijn vrouwelijkheid lijkt niet meer te verbergen. Zelfs in de ruige mannenwereld van zijn vader voelt hij de aanwezigheid van zijn schaduwzelf - het meisje dat hij in gedachten Annabel noemt naar de jong overleden dochter van Thomasina.
Wanneer Wayne in de puberteit komt, wordt zijn lichaam het strijdtoneel van seksuele ontdekkingen en zijn ware identiteit. Jarenlang krijgt hij medicijnen om jongen te blijven, maar dat blijkt niet altijd succesvol. Na verloop van tijd kan hij ogenschijnlijk leven met zijn interseksuele status en studeert succesvol af aan een Technische Universiteit.
De in Engeland geboren schrijfster Kathleen Winter (1960) beschrijft op voortreffelijke en zeer gevoelige wijze de hartverscheurende pijn die zowel de ouder als het kind hebben ondergaan. Naast de interseksualiteit, die zeer mooi beschreven wordt, vormt de groter wordende kloof tussen ouder en kind het thema van het boek. De schrijfster Kathleen Winter groeide op in de streek waarin het verhaal speelt. Ze heeft een prachtige stijl en weet met veel kennis van zaken het probleem van de tweeslachtigheid en het dagelijks (jacht)leven weer te geven. De mooi vertaalde en boeiende roman werd voor belangrijke Canadese prijzen genomineerd. Katleen Winter heeft met dit boek terecht alle prijzen die ze heeft toegekend gekregen meer dan verdiend. Het boek zal liefhebbers van een goede, literair getinte roman zeker aanspreken.

Zie ook Interseksuele conditie




Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mail sturen naar Transarchief