Mary aka Georg Preuße (1950 – )


Georg Preuße, geboren in 1950 in Ankum (Nieder-Sachsen) was in de jaren tachtig en negentig als Mary Morgan, de populairste travestie-artieste van Duitsland. Nadat hij eerst in verschillende clubs had opgetreden, trad hij in 1978 voor het eerst op, toen nog samen met Reiner Kohler, als het duo Mary & Gordy.Binnen korte tijd veroverden zij het miljoenenpubliek in eigen TV-shows, grote concert tournees en ontelbare TV- live-optredens. Schitterend geschminkt en gekleed in prachtige jurken zongen zij live en speelden zij komische acts, deden zij persiflages en voerden zij vlijmscherpe humoristische conferences op.  Ze creëerden hun eigen personages, maar parodieerden ook bekende artiesten zoals Amanda Lear, Heino en Nana Mouskouri. 

 

Een hoogtepunt van elke show was het laatste nummer
So Leb dein Leben, een interpretatie van de Frank Sinatra klassieker My Way in de versie van Mary Roos. Gordy zingt zonder make-up en alleen gekleed in een broek, terwijl Mary haar make-up, kleren en pruik verwijdert tijdens het nummer en verandert van Mary in Georg Preuße. Eén show werd door de ARD ingezonden voor de Rose of Montreux.

Op Oudejaarsavond 1987 traden zij voor het laatst gezamenlijk op en werd het duo geëerd met de Goldene Europa en de Goldene Kamera. Wegens zware rugklachten kon haar bühne-partner Reiner Kohle niet meer optreden. Hij werkte daarna op de achtergrond in de showbusiness en stierf op 18 januari 1995.

 

Georg Preuße - voor de meeste mensen was hij MARY - begon daarna een solo-carrière en vierde hij triomfantelijke successen. Zijn shows trokken meer kijkers dan Tina Turner of Bette Midler. Hij perfectioneerde de kunst van de illusie zodanig dat de droomvrouw die hij creëerde haar rolmodellen uit het echte leven ver in de schaduw stelde.

Naast tv-shows maakte Preuße platen en mocht hij vele prijzen en onderscheidingen in ontvangst nemen. Tussen 1990 en 2004 speelde hij verschillende toneelrollen in Duitse theaters, o.a. in de musical Cabaret in de rol van conferencier. (Willkommen! Bienvenue! Welcome! Fremder, Etranger, stranger Glücklich zu sehen Je suis enchanté …), in de 'Narrenkäfig' (La Cage aux Folles) en als Mackie Messer in de 'Dreigroschenoper'. Georg Preuße had het indrukwekkende vermogen om zijn rollen te verkennen tussen 'over-the-top komedie en bodemloze tragedie' (Berner Zeitung).


Ook speelde Preusse rollen in enkele televisiefilms. Sinds 2002 woont Georg samen met zijn partner en manager in Zwitserland. In 2007 trad hij op in zijn laatste tv-show MARY Christmas, die werd opgenomen in het Admiralspalast in Berlijn.

Op 20 maart 2022 vierde Preuße zijn 40-jarig podiumjubileum als Mary met de liefdadigheidssingle Noch singe ich ter ondersteuning van de organisatie "Superhelden fliegen vor", een initiatief dat jonge stervenden en hun vrienden ondersteunt en waarvan Mary de officiële ambassadeur is.


In zijn autobiografie Mary - Mein Leben in ihrem Schatten - Die Autobiografie komt de grootsheid van Preuße als persoon en kunstenaar komt pas goed naar voren in dit zeer persoonlijke portret, waarin geen enkele tegenstrijdigheid wordt weggelaten.


Mary Eine Legende in der Travesti

Mary - Georg Preuße - Berlin

Mary - Georg Preuße - Ich fang erst an

Mary - Georg Preuße - Ich wär' so gern böse

Mary & Gordy "Follow me"