Michaela Jať Rodrigues(1991)


Michaela Jať Rodriguez is een Amerikaanse transgender actrice en zangeres. Zij werd geboren op 7 januari 1991 in Newark, New Jersey als dochter van een Afro-Amerikaanse moeder en een vader van half Puerto Ricaanse en half Afro-Amerikaanse afkomst. Op 7-jarige leeftijd wilde zij al actrice worden en begon met acteren toen ze 11 jaar oud was, nadat haar moeder haar had ingeschreven bij het New Jersey Performing Arts Center.

Hoewel ze vanaf haar 7e had "gebeden om vrouw te worden", kwam ze pas op haar 14e voor het eerst uit de kast als "biseksueel/homo". 


In de ballroom scene maakte zij kennis met “vogue”, een dansstijl waarbij dansers diverse poses imiteren van modellen die sieren op de covers van het tijdschrift Vogue. Opvallend aan deze dansstijl zijn de geometrische en gestileerde bewegingen van armen en benen en het fragmentarisch lopen over een imaginaire catwalk.
In ballrooms gaan de “Houses” een competitie met elkaar aan door elkaar te imponeren en uit te dagen.


In deze “exravaganzas” treden de dansers op in spectaculaire kostuums en dansen op instrumentale disco of house. Na afloop bepaalt een jury door middel van punten een winnaar aan, die dan een kolossale trofee mee naar huis mag nemen. De typisch vloeiende "Vogue"-sound is te horen de film Paris is Burning. Vogue wordt in de Verenigde Staten nog steeds beoefend en is vooral populair in de homo-clubscene van New York, Atlanta en andere grote steden.


Na de voltooiing van haar opleiding nam Rodrigues de artiestennaam Mj Rodriguez aan naar het Marvel Comics personage Mary Jane.

Na het zien van de film Rent wilde Rodrigues in deze musical een rol spelen. Ze deed auditie en werd gecast voor de rol van Angel in de off-Broadway productie.
In deze periode begon zij het transitieproces te verkennen. Na de off-Broadway revival (2012) besloot ze een pauze in te lassen om te beginnen met haar transitie en daarna haar comeback te maken als actrice, nu niet meer voor mannelijke maar voor vrouwelijke rollen.


In 2017 werd zij gecast voor de rol van Blanca Evangelista in de televisieserie Pose. Deze serie speelt in New York in de jaren '80 en gaat over vooral zwarte transvrouwen die betrokken zijn bij de ondergrondse ballroomscene. 

 

In de serie speelt zij de rol van Evangelista, een surrogaatmoeder voor verschillende in de steek gelaten homojongeren en staat aan het hoofd van het House of Evangelista. In 2022 won zij voor deze rol een Golden Globe, de eerste trans actrice die een Golden Globe won.


Na Pose speelde Rodrigues rollen in verschillende andere producties, w.o. Little Shop of Horrors, bracht zij haar debuutsingle "Something to Say" uit en kondigde zij aan dat ze nu Michaela Jať Rodriguez heet: "Ik wilde dat mensen zagen dat ik meer was dan alleen dit personage dat ik op een televisiescherm speelde. ... Het was alleen maar goed en nog persoonlijker om mensen te laten weten wie de vrouw binnenin Mj is."