Les Amies de Place Blanche


Les Amies de Place Blanche : Transgender women of Paris in the Fifties and Sixties / Christer Strömholm (2011)

In de late jaren vijftig en begin jaren zestig fotografeerde de Zweedse fotograaf Christer Strömholm jonge transgenders in de roze buurt rond Place Blanche en Pigalle in Parijs die van de prostitutie probeerden rond te komen en hoopten om eens voldoende geld te hebben gespaard om naar Casablanca te kunnen gaan voor een geslachtsoperatie. Voor de meesten zou deze droom nooit uitkomen.

Zijn foto’s publiceerde hij in 1983 in een fotoboek getiteld Les Amies de Place Blanche. In zijn voorwoord schreef hij “This is a book about the quest for self-identity, about the right to live, about the right to own and control one’s body....These are images of people whose lives I shared and whom I think I understood"

Strömholm, die in 2002 overleed, geldt als de vader van de Zweedse fotografie om zowel zijn invloed als om zijn rol als leraar. Met tussenpozen woonde hij in Parijs en waar hij bevriend raakte met de soms glamoureus uitziende nachtvlinders die leefden in een subcultuur. Hij fotografeerde hen in de late avondschemer in zwartwit foto’s fotografeerde. En dat in een tijd waarin generaal de Gaulle regeerde over een toen nog ultraconservatief Frankrijk dat nog streng vasthield aan de Rooms-Katholieke waarden en normen.

Strömholm was aanvankelijk naar Parijs gekomen om zich in het Parijse nachtleven met peepshows en stripclubs te storten. Net als de meiden die hij fotografeerde werkte hij tot in de vroege ochtenduren. Korte tijd woonde hij op de vijfde verdieping van Hôtel Chappe waar ook zes meiden die hij fotografeerde woonden. Hij zat met hen aan het vroege ontbijt en zag hoe zij zich opmaakten en aankleedden en ging met hen de straat op om daar klanten op te kunnen pikken.

De transegenders hadden een zwaar leven om te kunnen overleven, maar één ding vals zeker op: hun onderlinge kameraadschap als ook hun grote verscheidenheid: Gina e Nana poseren als glamoreuze filmsterren, Martine laat zich zien als een exotische circusartiest en Jackie als iemand uit Andy Warhol's Factory in New York uit de late jaren zestig.  Strömholm wilde hen fotograferen zoals zij zelf wilden zijn en zij gaven daar graag aan gehoor.

Tentoonstelling

Christer Strömholm: Les Amies de Place Blanche

International Center of Photography, New York – 18 mei – 2 september 2012

Het boek Les Amies de Place Blanche is te koop bij de Guardian Bookshop, prijs: £28.00