Jasmine de VriesIn 2019 lieten twaalf transgenderorganisaties iemand fotograferen door Jasmine de Vries. De deelnemende organisaties liepen uiteen van dragshowbar Lellebel tot Trans United Nederland. Op deze expositie was ook deze foto te zien van Jasmine de Vries, met als decor het oude café Lellebel met Merel Ivens achter de bar, op het podium Vera den Adel en als bezoekers Henny Riesenbeck en Bert Woudstra.
Jasmine de Vries, leefde tot ongeveer haar veertigste als man voor zij in transitie ging. “Ďk wist altijd al dat ik vrouw was. Uiteindelijk ben ik er echt voor uitgekomen en ben ik in transitie gegaan. Ik heb afscheid genomen van die man die ik was en ben nu volledig vrouw"
.
Fotograferen is haar grote passie. Zij richt zich vooral op theatrale beelden en portretfotografie.
Haar foto's vertellen veel over haar leven, dat heel bijzonder gelopen is. In haar foto's geeft zij zich behoorlijk bloot: letterlijk en figuurlijk, in al haar vrouwelijkheid en ook in haar dominante kant: in leer met flink decolleté.
Op een andere foto is ze te zien in een futuristische kamer in een glazen koker gemaakt in het ronde hotel aan de A2. Ik sta erin om aan te geven dat ik ergens in sta waar ik uit wil, maar dat dat niet kan".

Haar zelfportretten plaatst zij in een geënsceneerde omgeving, waarbij persoonlijke gebeurtenissen en ervaringen vaak aan ten grondslag liggen.
"Ze ensceneert en herschikt deze in haar beelden tot uitgesproken confrontaties en meningen over op het oog gewone dagelijkse zaken. Er ontstaat naar aanleiding van die uitspraken en gebeurtenissen langzaam een concept voor een foto. Ze voegt tijdens dit proces voortdurend figuratieve, theatrale elementen aan het beeld toe. En maakt daarmee geen letterlijke documentaire weergave, maar een sfeervolle intuďtieve scene, plaatje of belevenis.
De kijker wordt zo in het beeld betrokken en kan daardoor er een eigen invulling aan geven en een verbinding aangaan met wat de foto verbeeldt. Het geënsceneerde beeld biedt mogelijkheden om eigen herinneringen op te roepen en te komen tot een nieuwe werkelijkheid. Deze werkelijkheid kan door sommigen als confronterend ervaren worden.
Jasmine de Vries is veelvuldig op haar eigen, geënsceneerde foto’s terug te vinden. Een allesbehalve alledaagse transgender vrouw

Exposities

Escape from the past 2022 Café de Afzakkerij Veghel
Trans in Amsterdam 2019 OBA Oosterdok Amsterdam
Salon des Refusés 2017 Galerie POL38 Breda
REVEAL eindexamenexpositie Fotoacademie 2016 Loods 6 Amsterdam

Bronnen

Intrigerende beelden van een alledaagse transvrouw


Werk fotografe Jasmine de Vries draagt bij aan emancipatie transgender mensen

Escape from the past