George Sand (1804 - 1876)George Sand was in de 19e eeuw een graag gezien persoon in de Parijse literaire kringen. Haar kortstondige romances met mannen en vrouwen zorgden voor heel wat schandaal. Bovendien kleedde ze zich heel,openlijk als een man – zij droeg een broek en rookte pijp -, wat de mensen uit haar kringen choqueerde en haar tot onderwerp van gesprek maakte.
George Sand werd geboren in Parijs in 1804 als dochter van de adellijke Maurice Dupin, luitenant uit het Franse leger en de niet adellijke Sophie Victoire Antoinette Delaborde. Sand verloor haar vader, na een fatale val van zijn paard. Omdat haar moeder over weinig financiële middelen beschikte, vertrouwde zij haar vierjarige dochter toe aan haar schoonmoeder die het haar schoondochter nooit had vergeven dat zij haar zoon tot een huwelijk beneden zijn stand had verleid.


George bracht een eenzame kindertijd, door op het landgoed van haar grootmoeder in Nohant in Berry. Op dertienjarige leeftijd werd zij naar een klooster in Parijs gestuurd, waar zij tot haar zestienjarige leeftijd zou verblijven.
Op haar 18e werd zij uitgehuwelijkt aan baron Casimir Dudevant,  De eerste huwelijksjaren verliepen vrij rustig en zij kregen zij een zoon, maar het was geen gelukkig huwelijk. George kreeg relaties met andere mannen en haar echtgenoot bracht zijn tijd door met drinkgelagen en avontuurtjes met dienstmeisjes.
In 1831 besloten zij uit elkaar te gaan.

Samen met haar twee kinderen ging George naar Parijs waar zij vertoefde er in de literaire kringen en werd journaliste bij Le Figaro. 
In de zgn literaire salons werden regelmatig georganiseerde bijeenkomsten in de privé-sfeer gehouden waarbij schrijvers, dichters, filosofen en / of kunstenaars elkaar, en in hun werk geďnteresseerden, ontmoeten om werk te presenteren en mede naar aanleiding daarvan zaken op het gebied van literatuur, poëzie, filosofie en andere terreinen te bespreken.

 

George wierp zich nu helemaal op het schrijven van romans. Samen met haar vriendin startte zij een salon  waar zij beroemdheden uit de artistieke en literaire wereld ontving. Zij kreeg een relatie met de Poolse componist en pianist Frédéric Chopin.  Tijdens de Revolutie van 1848 stortte zij zich korte tijd in de politiek. Daarna keerde ze terug naar haar landgoed in Nohant om te wijden aan het schrijven van romans, toneelstukken en een autobiografie en kreeg een nieuwe relatie met actrice Marie Duval.
George Sand stierf in 1876, 71 jaar oud, op haar landgoed Nohant.George Sand gekleed als man met hoge hoed George Sand gespeeld door Merle Oberon in de fil a Song to remember over de relatie van George Sand met de jonge Poolse componist Frederic Chopin