Charlotte von Mahlsdorf (1928-2002)Charlotte von Mahlsdorf (18 maart 1928- 30 april 2002), officieel Lothar Berfelde, was een fascinerende persoonlijkheid.Haar memoires in “Ich bin meine eigene Frau” (Ik ben mijn eigen vrouw) vormen het authentieke verhaal van een turbulent leven onder twee dictaturen waar zij op een niet aflatende wijze tegen vocht enkel door zichzelf te blijven. Zo overleefde zij het Nazi-regime en de onderdrukking van de DDR en was zij betrokken bij de start van de Duitse LGBT-homobeweging.nazi-regime van het Derde Rijk en het Communistische DDR bewind, dat bepaald niet homogezind was, bleef zij zichzelf.
In haar vrouwenpetticoat en op damesschoenen liep zij trots door de straten van Berlijn. Maar niet alleen door haar dameskleding, maar vooral ook door haar persoonlijke levensstijl bleef zij altijd wie zij was al ging dit vaak dwars in tegen de heersende normen in.

Al in haar vroege jeugd ontdekte zij graag vrouwenkleding te dragen. In haar biografie vertelt zij dat zij als ze op bezoek is bij haar mannelijke peettante in een kast de vrouwenkleren ontdekte die haar tante sinds haar vijftiende niet meer wilde dragen en sindsdien alleen maar mannekleren droeg.
“In een oude geborduurde jurk met aangesnoerde taille voor de spiegel staand, vond ik mijzelf prachtig. Toen ik plotseling mijn tante zag binnenkomen, vreesde ik een donderpreek. Maar ze kwam zacht lachend achter me staan, pakte me bij mijn taille, draaide me om, bekeek me van top tot teen en zei fijntjes: “Mooi zie je eruit! Zeg eens, trek je zoiets graag aan?” Nadat ik beschaamd had geknikt zei mijn tante: “Weet je, met ons beiden heeft de natuur een grapje uitgehaald. Jij had een meisje moeten zijn en ik een man.”
Caharlottes vrouwelijke verschijning en liefhebberijen bleven voor haar vader Max Beerfelde niet onopgemerkt. Hij beschouwde zijn kinderen als zijn recruten en ging hardvochtig met ze om. Eind jaren twintig sloot hij zich bij de nationaal-socialisten aan en werd hij politiek leider van Mahlsdorf.

 

Gründerzetmuseum in de Berlijnse voorstad Mahlsdorf


Geďnspireerd op deze gebeurtenis componeerd Marietta Fafouti het lied "Ich Erinnere Mich" met tekst van Dimitris Dimopoulos voor het toneelstuk I'm my own wife