Botticelli remake - Martijn Crowe



Botticelli remake – Martijn Crowe

Het werk is een fotocollage dat is geïnspireerd op het schilderij Drie-eenheid met heiligen dat Sandro Botticelli tussen 1491 en 1494 schilderde. Het is een deel van een altaarstuk dat hij maakte in opdracht van het klooster Sant’ Elisabetta delle Convertite in Florence, waar voormalige-prostituées onderdak kregen.

Botticelli's remake is een van de vele kunstwerken die de Nederlandse kunstenaar Martijn Crowe ofwel Martijn van Oorschot (Alkmaar, 23-11-1959) met The Faketory de afgelopen jaren geproduceerd heeft in de strijd voor zichtbaarheid van mensen die niet in de normen van veel landen passen en daardoor ongewenst verklaard worden.

Crowe gebruikte in dit werk naaktmodellen uit de hele wereld, van alle sekses en leeftijden. In plaats van een lijdende Jezus toont hij een uitnodigende transgender: symbool voor diversiteit. Diversiteit die diverse religies prediken, maar niet bezigen! De fotocollage van Crowe is omstreden. Eerder werden in Brazilië, Thailand en Argentinië exposities van dit schilderij verboden. Het kunstwerk is geschonken aan Hans Wijtenburg, en kreeg een prominente plaats in café Lellebel dat sinds jaar en dag een ontmoetingsplek is voor iedereen die zich niets aantrekt van seksuele etiketten als man en vrouw.

Op 8 juni 2014 vond de presentatie plaats.Hans Wijtenburg: “Het werk van Martijn Crowe heeft me diep geraakt. Hoewel ik al jaren in deze wereld rondloop en weet hoeveel weerstand je nog steeds moet overwinnen, vind ik de bijdrage van dit werk aan het doorbreken van levensgevaarlijke taboes enorm. Het is een eer om dit werk in De Lellebel te hangen.”

Op 8 juni 2014 schonk Martijn Crow schilderij aan Hans Wijtenburg van dragshowbar Lellebel.
kruisiging van Jezus Christus van Botticelli.

Deze fotocollage is geïnspireerd op het schilderij Drie-eenheid met heiligen
Luna Lunettes (van het Mandje) verrichte de onthulling van het schilderij met een korte toespraak en een slag op een enorme gong. Uri Deeper Water, Wiebke Schardt, Stanley Doorn & Wil brachten binnen nog wat muziek ten gehore.... Metje Blaak van Metje TV deed verslag evenals NRC handelsblad. Ook in diverse gaybladen stonden aankondigingen van dit evenement.


Botticelli: Drie-eenheid

Boven de gekruisigde Jezus is God afgebeeld en een duif symbool van de Heilige Geest. Links van het kruis staat Johannes de Doper, de patroon van Florence, gehuld in een dierenvel (herinnerend aan de tijd dat hij rondzwierf in de wildernis),
Rechts staat Maria Magdalena, de patrones van het klooster.

Het kunstwerk hing vroeger in Café Lellebel maar is nu ondergebracht in de collectie van het Transgendermuseum
Botticelli vernisage 2014 (youtube)